Festival “Pozorište bez granica” dugogodišnja je tradicija u Tuzli. Draft Teatar se tako pobrinuo da i ove godine, po 19. put, u periodu od 27. do 31. avgusta, u “grad soli” dovede najbolje predstave amaterskih teatara iz regiona.

Prema riječima direktora festivala Dragana Tešića, publika će u pet večeri imati priliku pogledati pet različitih predstava. Dodao je da su neke od njih i nagrađene, i veoma kvalitetne, te da se nada da će posjeta biti na zadovoljavajućem nivou.

Tuzlanski glumac i jedan od članova Draft teatra Enver Hasić, istakao je da ovakav festival popravlja kulturnu atmosferu u gradu te da već 19 godina pravi pozorišni ugođaj za sve Tuzlake i Tuzlanke, ljubitelje teatarske umjetnosti.

Festival će u utorak, 27. avgusta otvoriti predstava “Draga Jelena Sergejevna”, Amaterskog pozorišta mladih iz Mojkovca (Crna Gora). Radi se o tekstu Ljudmile Razmovske, a režiju potpisuju Filip Medenica i Petar Mihajllović.

Dan kasnije, 28. avgusta, Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda (Hrvatska) predstavit će se izvedbom komada “Dekameron”. Kultni Boccacciov tekst adaptirala je Sanja Ivić, a reditelj predstave je Silvio Stilinović.

U četvrtak, 29. avgusta na repertorau festivala je Nušićev dramski tekst “Sumnjivo lice”, a izvodi ga ansambl Pozorišta “Bata Bulić” iz Petrovca na Mlavi (Srbija). Režiju predstave potpisuje Miloš Jagodić.

Tuzlanski Draft teatar će u petak, 30. avgusta izvesti predstavu “Evropejci” autora Miroljuba Nedovića, pod rediteljskom palicom Dragana Stajića.

Festival “Pozorište bez granica 2019” zatvorit će Milanovačko pozorište iz Gornjeg Milanovca (Srbija) izvođenjem predstave “Jednočinke”, autora Antona Pavloviča Čehova i reditelja Branka Kneževića.

Sve predstave biće izvedene na sceni Narodnog pozorišta Tuzla sa početkom u 19.30 sati, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.