Dvije-tri riječi o Draft Teatru Tuzla

Draft teatar osnovan je početkom 1991. godine i činili su ga do tada najbolji glumci amateri grada Tuzle. Osnivači su bili: Dragan Tešić, Enver Hasić Haš, Azer Slanjankić, Miralem Tursinović, Dragan Vasić, Amela Tupković, Dragan Staji, i drugi.

Povod za osnivanje je bila jedna od najboljih predstava amatera u to vrijeme u BIH – “Love story” koja je čak i snimljena za nezavisnu produkciju Faruka Sokolovića iz Sarajeva.

Prva zvanična predstava na kojoj se radilo je po tekstu Pavela Kohouta “Rat na trećem spratu”, ali kojeg li apsurda, rat na području SFRJ je prekinuo ovaj rad.

Ekipa se potom okuplja na radio Kameleonu početkom 1993. godine, a prva premijera i ratna predstava je po Molijerovom tekstu Smiješne precioze – a zvala se “Smiješne gospoje” po režiji Dragana Tešića. Nakon toga slijedi Rej Kuni “Kidaj od svoje žene”, pa Rucanteova “Mušica”, Amurijev tekst “Kako ubiti suprugu i zašto”…

Draft je nakon okončanja rata uspostavio dobre kontakte sa sličnim ekipma iz Bara u Crnoj Gori i Inđije u Srbiji. Krenuli su i prvi razgovori i 1999. godine rodio se prvi odnosno “Nulti” Festival. Da bi od 2000. godine on počeo da egzistira pod imenom “Pozorište bez granica“.

DRAFT teatar danas ima poluprofesionalan status. Sve što radimo i odrađuejmo radimo to na profesionalan načina, a takože u projektima često igraju i glumci profesionalci, dok je i dalje glavna pokretačka snaga u volji i želji da se nešto radi čisto iz ljubavi. Tako će biti i u daljem radu.